susaH sEnAnG beRsaMa

CLICK IKLAN

C
L
0
S
E

Saturday, 12 February 2011

sOLat JuMaAt bErjEMaaH di BuMi MoScOw

video

Salam semua,,,,mmm,,,lama dah x update blog ni,,tetiba tgn terasa gatal,,nak share crita bru kat korang semua,,,,hahahaha,,,,kali ni aq rasa nk share something yg agak menyentuh hati dan perasaan la,,agakla,,mmm,,,korang pernah x dengar ungkapan lima perkara??salah satu drpdnya,,"sembahyanglah kamu sebelum kamu disembhygkan??",,,mmm,,,,(tetiba keluar ungkapan ni!!apakehe??),,,xla,,,nk dceritakan kat korang semua kan,,,semalam aq x ad kelas,,ad pun pg jer,,,so,,petang tu aq free,,off duty katakan,,,

then,,aq pun decide nk solat jumaat kat salah satu tempat kat moscow nih,,,nama stesen tu is "prospek mira",,kalau korang nk tau,,kat stesen ni,,mostly muslim,,mknan halal pun bnyk kat sini,,,mmm,,best2 lak tu,,,hahaha,,,mmm,,,aq x g la kat embassy coz,,masa tu kelas aq agak dekat la dgn tmpat ni,,lg pun,,ok gak kalau smbhyg kat masjid kan??,,,kata org pahala lbih ckit,,kan????

smpai je kat sana,,aq mkn dulu,,lapar la:),,,ad la 3 org kwan aq yg ikut sama,,x berani gak pergi sorang,,,mmm,,,lepas mkn jer,,aq pun terus kuar n pergi kat masjid tuh,,,terkejut giler aq,,apa xnye,,ramai giler org muslim kat masjid nih,,,smpai x muat lam masjid,,,aq pun duk kat luar,,,sejuk tu x pyh nk ckap la,,sejuk giler,,,smpai berasap mulut aq dbuatnya,,,mmm,,,,menggigil aq,,,bygkan,,masa aq sujud,,tetiba air mata aq keluar n x semena2 air mata aq jdi ais,,,mmm,,bygkan!!,,lam hati,,aq terus berdoa agar selepas ni aq masih lg bernyawa,,masa tu lah air mata aq keluar lgi bnyk,,aq harap sgt2 Allah akn makbul doa aq hari tu,,"Ya Allah,,beratnya dugaanMu kali ini",,tu lah ayat yg terungkap dalam fikiran aq time tu,aq pun tunggulah imam baca kuthbah,,,lama giler kut,,dh la sejuk,,,tp,,xpelah,,hati mesti ikhlas,,,kalau korang nk tau,,,aq ingatkan yg aq dengr tu kuthbah,,rupa2 nya tu tazkirah maulud,,,mmm,,,terkejut aq,,,then,,bru la imam ckap bilal bru nk azan,,mase tu,,org mmg penuh la,,suara bilal mmg lantg n sayu aq dgr,,,tersentuh di hati aq,,,teringat azan dlaungkan kat malaysia,,,mmm,,,,menitis air mata aq,,,kalau nk tau,,susah ngat nk msuk lam kwasan masjid ni,,siap ad polis lg yg jga,,,

smpai ad yg bergaduh dgn polis,,semata2 nk pergi kat masjid,,,,mmm,,,,lpas azan dlaungkan,,bru la kuthbah dmulakan,,,mmg la aq x fham apa yg imam ckap,,yelaaa,,fully russian,,,ckit2 bleh la,,mmm,,,lam sejam cmtula,,bru la mula solat,,,masa tulah,,mmg aq ngis,,,sedey teramat sgt,,,mmm,,,terdetik lam hti aq,,muslim kat moscow ni seolah2 dpinggirkan,,,ramai sgt yg minx sedekah,,,kalau bg kat salah sorang tu,,yg lain mesti kejar2 kita,,atas sebab nk duit,,mm,,sedey kan??,,,mmg x tergmbr lam fikiran korang kan??,,,mmm,,,

ni lah masjid prospek mira
kalau korang nk tau,,kat sini dye pelik ckit cara penyampaian kuthbah dye,,,iqamah dye x mcm malaysia,,kalau malaysia kan,,kite just laungkan sekali je kan setiap ungkapan azan kan??,,,tp,,kat sini lak,,sama cam azan,,,means dye ulang 2 kali,,mmm,,,tp,,xla ketara sgt dye punye perbezaan tu,,hik8,,mmm,,nk di ceritakan kat korang semua,,,aq mmg bgga sgt2 dgn kesungguhan muslim kat sini,,,dyeorg seolah2 x pernh nk mengeluh dgn apa yg mereka ad,,,

cuba bygkan,,lam keadaan sejuk yg teramat sgat,,lam suhu hmpir -11,,lam keadaan berdiri kat luar masjid,,n mcm2 lg,,tp mereka??,,mm,,,mereka tetap pergi masjid,,dgn tujuan nk tunaikan solat jumaat,,,,tp kita???,,,mcm mana dgn anak2 muda kita skunk??,,,adakah semuanya ke masjid untuk solat??,,,adakah kita yg berada d malaysia pergi kat masjid tu smbhyg jumaat berjemaah??,,,mmm,,,rasenya x,,,kan??,,,(usually remaja la),,mmm,,,u c??,,,,bygkan,,,sedangkan mereka yg duk kat sini bley pergi smbhyg beramai2,,lam keadaan sejuk,,tp kenapa bukan kita??,,,kalau kat malaysia dulu,,aq bley ckap,,aq mmg ykin,,setiap kali sembhyg jumaat,,mmg confirm masjid x penuh,,,even masjid negara,,,,kan??,,,mmm,,,,

nk dceritakan kat korang,,,kat sini bkn setakat lelaki je yg solat jumaat,,tp wanita pun sama,,,mmm,,tgok la kesungguhan dyeorg,,,mmg la wanita sunat untuk solat jumaat kan??,,tp,,at least dyeorg berusaha untuk dpatkan yg terbaik lam hidup dyeorg,,,mmm,,,,so,,,apa kata korang??,,,,mmmm,,,,renung2kan lah,,,selamat beramal,,,,

ni lah keadaan kat luar masjid,,,masa ni,,xramai lg,,,

mmm,,,masing2 diamkan diri,,,

masing2 sedang sibuk mencari tmpat untuk solat

tgok,,,sampai ad yg solat kat atas salji,,,subhanallah
keadaan selepas solat jumaat,,,,msing2 sedang solat sunat,,

wallahualam

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

1 comment: